ajánlatot kérek tovább

Mit szeret a Google egy weboldalon?

A SEO

A Search Engine Optimization (SEO), magyarul keresőoptimalizálás az a tevékenység, amikor a weboldal az azt meghatározó szavakra, kifejezésekre, a keresőmotorok által minél jobb pozícióba kerül. Bár több keresőmotor létezik, Magyarországon a felhasználók főleg a Google keresőjét alkalmazzák, így erre a keresőmotorra érdemes fókuszálni.

 

Mobilbarát weboldal

A weboldal elkészítésénél az első amire figyelned kell, hogy az oldal legyen mobilbarát, reszponzív kialakítású. A rossz felhasználói élményt nyújtó weboldalakat azonnal visszaminősítik, vagy figyelmeztető jelzéssel látják el. A reszponzív designnak köszönhetően a weboldal bármilyen kijelzőhöz rugalmasan alkalmazkodik, vagyis mindig optimális megjelenést biztosít, aminek köszönhetően a kisebb kijelzőjű mobilokról sem fogják elhagyni az oldalt rossz kezelhetőség miatt. Bár a Google a szeparált weboldalakat szintén mobil barátnak értékeli, mégis a reszponzív designt tartja a jobbnak, így jobb lesz a rangsorolása is.

 

Jó felhasználó élmény

Amikor valaki a weboldalra kattint arra számít, hogy megkapja a választ egy kérdésére, és ha ez sikerül, pozitív élménnyel távozik. Ehhez a betöltődött oldal olyan felhasználói élményt kell biztosítson számára, ami nem készteti visszafordulásra. Ehhez szükség van:

 

 

Ezen kívül ne felejts el minden elérhetőséget megadni az oldalon, hiszen a felhasználók majdnem fele azért hagy el egy webhelyet, mert nem talál címet, telefonszámot, e-mail címet stb. A felhasználói élményt semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni, vagy lebecsülni, hiszen ez alapján fogják a felhasználók eldönteni, hogy mennyi időt töltenek a weboldalon, ez pedig minél több, a Google annál jobbra értékeli az oldalt a rangsorolásnál.

 

Linkelj a jó helyezésért

A Google rangsorolásánál fontos szerepet játszanak a linkek is, bár már nem olyan mértékben, mint pár éve. Figyelembe veszik ugyan a linkeket, de ez mára már csupán egy tényező a számos többi között. Egy induló weboldalnál kulcskérdés a megfelelő indexelés, hogy a webhely felkerüljön a találati listára.  A belső linkek, vagyis a domain alatt lévő aloldalak szerepe kiemelkedő, itt arra kell figyelni, hogy a webhely az általános tartalomtól haladjon a specifikus felé. A linkek minőségére is megéri figyelmet fordítani, jobban, mint a linkek számára. Sokkal fontosabb, hogy a linkek mennyire mérvadóak és lényegesek az oldalnak, melyre mutatnak. A belső linkek mellett lényeges rangsorolási tényezők a magasminőségű backlinkek is. A backlink, vagyis visszamutató link az, amikor egy másik weboldal hivatkozik a weboldalad tartalmára. Ezt a Google nagy becsben tartja, ezért is szükséges értékes, minőségi tartalommal feltölteni weboldalad.

 

Releváns tartalom

A kattintások száma és a weboldalon eltöltött idő mellett a Google-nek mérvadó, hogy az oldal mennyire válaszolta meg a látogató kérdéseit, hány aloldalt tekintett meg, és milyen a visszafordulási arány. Ahogy a látogatók is a legfrissebb információkat keresik egy adott témában, úgy a Google is a friss tartalmakat rangsorolja előrébb a keresési listában. Az oldalon megjelenő tartalomnak elég érdekesnek és figyelemfelkeltőnek kell lenni, ahhoz, hogy a látogatók ne hagyják el, és keressenek más weboldalt, ahol megtalálják a számukra releváns információkat. A Google az informatív tartalom mellett fontosnak tartja a formázási irányelveket és az oldalszintű SEO-t is. A tartalom legyen tömör és informatív, egyedi, letisztult és oldalrendezéssel kiemelt. Ehhez kommunikálj egyértelműen, használj címsorokat (H1, H2…), tagold a szöveget, szedd pontokba a listákat, emeld ki a kulcsfontosságú információkat, illetve használj saját képeket, videókat, amikkel érzékeltetheted, hogy a megjelent tartalom releváns.

 

Optimalizált képek megjelenítése

A webhelyen megjelent képek, média tartalmak optimalizálása is szükségszerű ahhoz, hogy a Google fel tudja mérni, hogy mennyire releváns a tartalommal. A képek fájl neve legyen pontos, illetve elengedhetetlen, hogy adj hozzájuk jó leírást, címet és feliratot is.

 

Alkalmazd a kulcsszavakat

A kulcsszókutatás és a kulcsszavak tartalomba való beillesztése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Google pontosan értse, hogy miről szól az oldal. Azok az oldalak, ahol a kulcsszavak megfelelően vannak használva, előrébb szerepelnek a ranglistán. A kulcsszavak optimális alkalmazása a következők szerint alakul:

 

 

Az oldal sebessége

Az oldalsebesség is kulcsfontosságú tényező az optimalizálás során. A felhasználók a lassan betöltődő weboldalakat könnyen elhagyják, aminek köszönhetően magas lesz a visszafordulási arány, de ez könnyen elkerülhető, ha webhelyed gyors, és így a Google is előrébb fogja rangsorolni.

Összefoglalva, ha a keresési listák elejére szeretnél kerülni, nincs más teendőd, mint egy biztonságos webhelyen releváns és optimalizált tartalmakat létrehozni, illetve folyamatosan követni és alkalmazni a rangsorolási tényezőket és változásait.