ajánlatot kérek tovább

Közösségi média tudatos használata

Napjainkban elképzelhetetlen hogy valaki ne használja a közösségi médiát rendszeresen. Sok pozitív tulajdonsága van, hiszen nagyon könnyen informálódhatunk és a kapcsolattartást is nagyon megkönnyíti olyanokkal, akik a világ 2 különböző részén laknak, emellett rengeteg szórakoztató tartalom érhető el teljesen ingyen. De sajnos, mint mindennek, ennek is van negatív oldala.

A sok közösségi platform kifogyhatatlan számú szórakoztató tartalma nyomás gyakorol ránk egyrészt azzal, hogy képtelenség mindent befogadni és megnézni, másrészt mostanában már egyre gyakoribb a FOMO érzés is, csak 24 óráig láthatóak a sztorik, és ahogy hangzik a mondás: ha lemaradsz, kimaradsz.

Beszippant a közösségi média, észre se vesszük, hogy mennyi ideje csak az Instát vagy a TikTokot görgetjük, a sokszor értelmetlen tartalom fogyasztásával. Mindez nem csak rombolja a figyelmünket hanem csökkenti a kreativitást is. A követett influenszerek befolyásoló hatása miatt pedig a kritikus gondolkodásmód is eltűnhet a mindennapi életünkből, elhisszük, amit mondanak, megfogadjuk ajánlásainkat és utána sem nézünk.

De nem mi vagyunk a közösségi médiáért, hanem a közösségi média van értünk, hogy kiszolgálja a mi érdeklődési körünkhöz kapcsolódó tartalmakra való igényünket, és szórakoztasson bennünket.

Hogyan vehetjük át újra az irányítást, ha elvesztettük a kontrollt?

Itt van néhány lépés, ami hozzásegíthet a tudatos médiahasználathoz.

  1. Mivel is töltöm az időmet?

Mindenki telefonján elérhető a beállításokban a képernyőidő és az, hogy milyen appokat használ napi, heti lebontásban. Nézzük meg, hogy mit is használunk a legtöbbet és mivel töltjük a legtöbb időt el. Lehet, hogy te is meg fogunk lepődni, mennyi értékes időt vesztegettünk el a napjainkból ezelőtt.

  1. Időkorlát

Célszerű időkorlátot húzni napi tevékenységeinknek az interneten is. Nagyon egyszerű beállítani, és így jobban követhetjük, hogy mit, mennyi ideig csináltunk. Már a legtöbb platformon (Instagram, TikTok) is elérhető ez a funkció, ezáltal még jobban oda tudunk figyelni erre. Hogyha tudjuk, hogy sok időt el tudunk tölteni az adott oldalon, érdemes beállítani itt is, mert figyelmeztet minket. Bár ez a funkció nagyon hasznos lehet, egy kattintással tovább folytathatjuk a nézelődést, ezért ajánlatos a jelzéskor tényleg abbahagyni, hiszen ekkor lesz igazi hatása ennek.

  1. Kritikus gondolkodás

Nagyon sok esetben informálódásunk nem tart egy pillantásnál több ideig. Láttam, megértettem, ennyi. Viszont számtalanszor ütközünk bele abba, hogy főleg a közösségi médiafelületeken mennyi álhír terjed, ezért érdemes megvizsgálni, ami láttunk vagy hallottunk, mert nem biztos, hogy az az igazság. Kövessünk megbízható hírportálokat az informálódás érdekében, akár többet is, hiszen minél több oldalról vizsgálunk meg egy adott helyzetet, annál pontosabb képet kaphatunk róla.

  1. Szelektálás

Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy csak gondolkodás nélkül pörgetjük a hírfolyamot, pedig lehet, hogy egy csomó olyat látunk, ami már nem érdekel minket, ami nem épít bennünket. Érdemes időszakosan rászánni egy kis időt arra, hogy megnézzük, kiket is követünk, az mennyire hasznos, vagy mennyire nem és aki már nem aktuális, azt töröljük, mert csak felesleges újabb plusz időt vesztegetünk el vele az életünkből.

  1. Alvás

Az elektronikus eszközök használata csökkentheti az alvás minőségét, mert a kékfényt a testünk úgy érzékeli, mintha reggel lenne, ezért csökken az elalvást segítő hormon a szervezetünkben, ezáltal pedig nehezebben tudunk elaludni. Ezért is célravezető a pihentető alvás érdekében lefekvés előtt fél órával már semmilyen digitális eszközt sem használni.

 

Sok kutatás bizonyítja, hogy a közösségi média nagyon addiktív, és ugyanannyira komolyan kell venni, mint a kémiai szerek okozta függőséget, ezért is fontos, hogy odafigyeljünk a mindennapos internethasználatunkra, hogy itt is egy tudatos életmódot építhessünk ki az egészségünk megőrzése érdekében.