ajánlatot kérek tovább

Közösségi média felületek, mint SEO eszköz

A digitális világban a közösségi média felületek és a keresőoptimalizálás (SEO) egyre inkább összefonódik. Míg a közösségi média elsősorban a közvetlen kapcsolattartásra és tartalom megosztására szolgál, addig a keresőoptimalizálás a láthatóság növelésére irányul a keresőmotorokban. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan használhatjuk ki a közösségi média adta lehetőségeket a SEO céljaink eléréséhez.

Hogy mégis miért is fontos a keresőoptimalizálás a közösségi média felületek esetében?

Bár a közösségi média platformok nem számítanak hagyományos értelemben vett keresőmotoroknak, mégis elengedhetetlen keresőfunkciókkal bírnak, amelyeket – legyünk őszinték – szinte napi szinten használunk. Ennek következményeképpen tartalmaid könnyedén elérhetővé válnak a felhasználók számára. Viszont ha elmulasztod a tartalmaid kulcsszavakkal való finomhangolását, akkor megnő annak az esélye, hogy az üzeneted kevesebb emberhez jut el.

Hogyan is működik ez az egész?

Szóval, valószínűleg már sejted, hogy a hashtagek révén könnyedén válhatsz felfedezhetővé. Ez a logika ugyanúgy érvényesül a tartalmaidban megjelenő kulcsszavakra is. Vegyünk például egy TikTok posztot: ha a szövegedbe beépíted a fő kulcsszavadat, a felhasználók könnyedén rádtalálhatnak egy gyors kereséssel. De ne csak a közvetlen felfedezhetőségre koncentrálj! A közösségi média oldalak magas domain autoritása igazi kincsnek számít a linképítés folyamatában, míg a közösségi interakciók – mint a lájkok és megosztások – rejtélyes módon erősíthetik a keresőmotorokban elért pozícióidat. Arról se felejtkezz meg, hogy a közösségi média profiljaid és bejegyzéseid gyakran megjelennek a keresési eredményekben is, ami közvetlenül is növelheti az online láthatóságodat, az egyes keresőmotorok találati listáin.

De itt erről sokkal többről van szó…

Vállalkozásod láthatóságát, megjelenéseinek számát további lehetőségekkel is felturbózhatod: 

  • A fő kulcsszavaidat alkalmazhatod a felhasználói fiókod nevében, a fiók leírásában is akár, valamint a videó címek és leírások esetében
  • Használj alternatív szöveget és feliratokat, hogy tartalmaidat azok is megérthessék, akik az adott pillanatban nem tudják megtekinteni a videóidatvagyképeidet, valamint jelöld meg a lokációdat, annak érdekében, hogy célközönségedre könnyedebben rátalálj.
  • Ha videós tartalmakat készítesz ne felejtsd el a legfőbb kulcsszavaidat a videón megjelenő szövegben is alkalmazni, mellyel növelheted a felhasználói élményt, miközben a tartalmaid keresési relevanciáját is növelheted.

Mit mondanak a számok?

3 tipp, hogy jobban optimalizáld a közösségi média felületeidet

  1. Használj releváns kulcsszavakat a profilokban és a bejegyzésekben.
  2. Készíts magas minőségű, megosztásra ösztönző tartalmakat. Vond be a felhasználókat a kommunikációba!
  3. Építs ki egy következetes hivatkozási stratégiát, amely magában foglalja a weboldaladra mutató releváns linkeket.

Ahogyan a fentiekből kiderült a közösségi média platformok hatékony felhasználása elengedhetetlen a keresőoptimalizálás szempontjából, és hosszútávon jelentős előnyöket kínálhat a vállalatok számára mind láthatóság, mind márkaépítés terén. Ezzel a stratégiával mélyebb kapcsolatot alakíthatunk ki célközönségünkkel és erősíthetjük online megítélésünket, valamint megjelenésünket.